logo-section

USEIN KYSYTTYÄ

MITEN SILLISÄILYKKEET VALMISTETAAN?

Näihin ja muihin kysymyksiin löydät vastauksen täältä. Mikäli emme ole vastanneet juuri sinun kysymykseesi vielä, otathan yhteyttä kuluttajapalveluumme!

Mausteista on mahdollista käyttää ryhmänimeä (”mausteita”). Jos mausteiden yhteismäärä kuitenkin on yli 2 % elintarvikkeen painosta, on mausteet ilmoitettava omilla nimillään. Vastaamme mielellämme tuotteidemme mausteita koskeviin kysymyksiin.

Elintarvikkeessa oleva parasta ennen -päivämäärä kertoo, kuinka kauan avaamaton tuote säilyy oikein säilytettynä moitteettomana ja säilyttää sille tyypilliset ominaisuutensa. Tuotteen valmistajana / maahantuojana takaamme avaamattoman tuotteen laadun parasta ennen- päivämäärään asti, mutta tuotetta voi vielä tämän päivämääränkin jälkeen käyttää niin kauan kuin se on aistinvaraisilta ominaisuuksiltaan kelvollinen. Tämä aika saattaa vaihdella suurestikin tuotteesta riippuen. Tuotetta on aina hyvä haistaa ja maistaa ennen käyttöä ja heittää pois, mikäli se vaikuttaa epäilyttävältä.

Pääsääntönä on, että kaikki tuotteen valmistuksessa käytetyt ainesosat ilmoitetaan painon mukaan alenevassa järjestyksessä.

Avatut sillipurkit säilyvät herkullisina jääkaapissa noin viikon. Tuote voi toki olla syötävää kahdenkin viikon jälkeen – hajusta voi päätellä, onko silli ehtinyt härskiintyä. Säilyvyysaikaan vaikuttaa mm. se, kuinka usein sillipurkki otetaan huoneenlämpöön ja kuinka kauan se on huoneenlämmössä sekä se, kuinka lähellä on parasta ennen -päivämäärä.

Sillefileepalat ladotaan purkkiin käsin. Fileepalojen kauniin asettelun ansiosta purkin voi laittaa pöytään sellaisenaan.

Biologisesti silli ja silakka ovat samaa lajia eikä niiden välillä ole jyrkkää rajaa. Silakka on vähäsuolaisempaan veteen sopeutunut silli, jonka rasvapitoisuus on alhaisempi, ja joka on kooltaan pienempi.

Silli troolataan, kokolajitellaan, perataan koneellisesti päättömäksi, suolataan, varastointikypsytetään tynnyreissä (aikaisemmin tynnyrit olivat puuta, nykyään muovia) kylmässä varastossa 3-6 kk ja tämän jälkeen fileoidaan. Fileet pakataan taas tynnyreihin ja varastoidaan kylmässä. Tuotannossa fileet paloitellaan, pakataan purkkeihin, annostellaan kastike, jossa on vettä, mausteita ja sokeria. Purkki kannetetaan ilmatiiviisti, etiketöidään ja siirretään kylmävarastoon. Tuote maustuu muutamia viikkoja vielä kastikkeessaan ennen jakelua eteenpäin kauppaketjuihin. Koska silliä suolataan vain pääsääntöisesti syksyllä (loka-joulukuu) voi “sillin ikä” tai kypsymisaika pisimmillään olla jopa vuosi.

Ahti-tuotteet eivät sisällä geenimuunneltuja raaka-aineita (GMO).