Silli

Silli (Clupea harengus) on solakka kala, joka rasvapitoisuutensa vuoksi lasketaan rasvaisiin kaloihin. Silli on ollut kautta aikojen suosittu ruokakala. Sillistä jalostetaan monia tuotteita, kuten perinteistä sokerisuolattua silliä, maustesilliä ja marinoitua silliä.

Sillin alalaji riippuu siitä, mistä kala pyydetään. Itämeren tai Koillis-Blekingen pohjoispuolen alueen silliä kutsutaan silakaksi. Silakka on hieman silliä pienempi ja vähärasvaisempi, sillä suolapitoisuudeltaan alhaisemman veden kalat ovat kooltaan pienempiä.

Sillin ravinto koostuu eläinplanktonista, äyriäisistä, kalanpoikasista ja nilviäisistä. Sillit elävät suurissa, tiiviissä parvissa melko lähellä pintaa, joten sillin kalastuksessa ei juuri saada ei-toivottuja sivusaaliita. Silli voi elää jopa 25-vuotiaaksi. Keskimäärin ne elävät kuitenkin alle 10 vuotta.

Ahti-silleihin käytetyt kalat pyydetään Pohjois-Atlantilta ja Norjanmereltä, FAO 27 kalastusalueelta. Kalastukseen käytetään pelagista troolia tai kurenuottaa.

Kaikki Ahti-sillituotteissa käytetty silli on MSC-merkittyä. MSC on riippumaton, kansainvälinen organisaatio, joka pyrkii säilyttämään kala- ja äyriäiskannat elinvoimaisina. MSC-merkintä kertoo, että kala on pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla.

Ahdin antimet

Ahdin raaka-aineena on jo syntymävuodestaan 1948 lähtien ollut tynnyrikypsytetty silli.

Sillin hienoin ja perinteisin jalostustapa on tynnyrikypsytys. Menetelmässä kokonaiset, päättömiksi leikatut sillit sokeri-tai maustesuolataan tynnyreihin, joissa kalat kypsyvät kylmävarastossa useita kuukausia. Kypsymisen aikana kalan omat entsyymit vaikuttavat sillien rakenteeseen ja makuun. Kun haluttu kypsyys on saavutettu sillit fileoidaan ja fileet varastoidaan tynnyreissä myöhempää jalostusta varten. 

Ahti-valikoimassa on muiden suosikkimakujen ohella myös matjessilli joka on pohjoismainen vastine ns. aidolle matjessillille, jota valmistetaan erityisesti Hollannissa ja Saksassa. Aito matjessilli saa nimensä hollanninkielen sanasta maatjeshaaring ja saksankielen sanasta madikeshering, jotka tarkoittavat neitsytsilliä. Nimi viittaa siihen, että silli pyydetään aikaisin syksyllä, jolloin kala ei vielä ole sukukypsä. Silloin kalan rasvaisuus on korkea ja koko sopiva matjessilliin. Matjessilli valmistetaan maustesillin tapaan käyttämällä vettä, mausteita, sokeria ja suolaa. Aito matjessilli ei ole tynnyrikypsytettyä ja sen säilyvyys on rajallisempi kuin tynnyrikypsytetyn sillin.

Paras laatu syntyy parhaista raaka-aineista

Raaka-aineen tuntemus on ratkaisevaa sillien valmistuksessa. Siihen perustuukin Ahdin laatukäsitys. Laadunvalvojamme varmistavat jalostuspaikoilla parhaan mahdollisen laadun. He arvioivat raaka-aineen maun, hajun, koostumuksen, ulkonäön ja rasvapitoisuuden ennen kuin se pääsee jatkojalostukseen Turkuun.

Arviointi on käsityötä, jota voidaan verrata viiniasiantuntijan työhön. Työssä vaaditaan harjaantuneita aisteja ja pitkää kokemusta. Kun raaka-aine lopulta saapuu tehtaallemme säilöntä- ja jalostustiimimme ovat valmiina. Laadunvalvonnan ammattilaiset varmistavat laadun kaikissa vaiheissa raaka-aineesta aina valmiiseen tuotteeseen asti.